lördag 4 januari 2014

Erövra

-Makt är till för att erövras, tänkte kommunalrådet och lirkade upp dörren till sitt tjänsterum.
Vridhandtaget av mässing satt i axelhöjd och hade placerats dit av en arkitekt med storhetsvansinne. Någon gång i den kommunalgrå forntiden hade rummet med imitationsmålade ekpaneler tillhört drätselkammarens ordförande. Nu var det hans. Det var först sedan han hängt av sig ytterrocken han insåg att han glömt att ta med lokaltidningen från receptionen. Han kilade upp dörren med en tovad uggla han vunnit på förvaltningslotteriet föregående jul och återvände till ingången via den ekande marmorfoajen.

I entrén stötte han på praktikant-Malin. Hon stod böjd över ekbordet i receptionen. Den svarta skinnkjolen formade sig efter hennes rumpa. Läderstövlarna framhävde vadernas form. Hon vände sig om. Pushup-BH:ns konturer anades under den svarta polotröjan.
-Det här är är jätteroligt, sa hon och viftade med lokaltidningen.

Kommunalrådet såg frågande på henne Hur lokaltidningen kunde vara jätterolig övergick hans förstånd. Han hade sedan länge passerat det stadie där det var roligt att läsa om sig själv.
-Ågrens auktionshall har haft mellandagsauktion, sa hon. Titta här så ska du få se. Barndomsvännerna Elin Emgren och Ida Hammar, hemma från Stockholm och Göteborg, passade på att besöka Ågrens auktionshall på jakt efter fynd. På bilden undersöker de en låda med gamla vykort.
Praktikant-Malin plutade med munnen åt kommunalrådet. Läpparna glänste fuktiga av rosa läppglans.
-Vykorten var skickade till en man på Södergatan, sa hon. Hela hans släkt skickade vykort med mer eller mindre avklädda damer till honom under hela 1970-talet och en bit en på 1980-talet. Det var inne med top-less på den tiden kan jag säga. Här får du lite grant att titta på, kunde de skriva.  Eller kvinnorna i Cannes är lika vackra som på kortet.
-Köpte du vykorten? frågade kommunalrådet.
-Tok heller. Det gjorde Sture på hälsovårdsnämnden. Mittpartisten bjöd visst emot. 300 kronor. Jag köpte en porslinsponny för en femtio-lapp.

4 kommentarer: