onsdag 25 mars 2015

Måla

Tonåringen kommer ut från behandlingsrummet. Jag lägger undan damtidningen och resemagasinet jag läst medan jag väntat. Tandläkarbesöket har dragit ut på tiden. Medan jag väntat har jag lärt mig ett nytt ord, spaångest. Det handlar om att det är svårt att välja vilken behandling man ska ta när man är på spa. Är bärnstensterapi bättre än manikyr? Ska man göra en ansiktsbehandling och vilken lera är i så fall den bästa? På nyheterna hinner det tyska planet störta flera gånger. Ungdomarna som var på väg hem från ett skolutbyte...Det är för vidrigt.

Efter tandläkarbesöket fortsätter vi vårt avbrutna samtal. Tonåringen målar upp minnesbilder från sin skolas resa till Bosnien (de flög - ni fattar) fjärran från resemagasinets glättiga foton på matt papper. På öarna är fisk en billig stapelvara, läser jag i en artikel om segling i Kroatien. Grönsakerna är färska. En kock sticker kniven i en rödaktig fisk. Havsbraxen är havets oxe. Att hyra en segelbåt med skeppare kostar ett par tusenlappar per person och vecka i lågsäsong. Ska man satsa på att segla eller på att upptäcka öarna? En banjospelare med rastaflätor och smalt ansikte sitter i ett gathörn i Oakland. I takt med att San Francisco blir allt dyrare förbättras Oaklands rykte. Stadsdelen är inte längre livsfarlig att vistas i. Optimism står det klottrat på en mur. En burleskartist tipsar om sitt New Orleans. Det finns ett före och efter Katrina. Man ska spana efter en foodtruck, där en tjej serverar utsökt latinamerikans mat.

Tonåringen säger:
-Vitt bröd och cigaretter. Det var vad som fanns, mamma. Grönsaker serverades inte. Cevapcicin dröp av fett. Pasta fanns och Coca-cola. Det var kulhål i varenda fasad. Var femte invånare hade vapen.
Jag suger i mig berättelserna om gathundar och minfält, slitna trådbussar och övergivna bondgårdar och sorterar in dem mellan sidorna i det påkostade resemagasinet.


4 kommentarer:

 1. Gillade texten enormt mycket, hur du vävde in resemagasinet i 'verkligheten' på ett lättsamt strövande sätt. :)

  SvaraRadera
 2. Precis. Du väver skickligt in resemagasinens glättighet (spaångest!) bland den bistra verlkigheten.

  SvaraRadera
 3. Du beskriver kontraster så bra. Semester och natur mot vardagens mödor som inte får sättas på pränt. Bra!

  SvaraRadera
 4. ja allt om berättlsr vi bär på o de vi berättar om

  SvaraRadera