lördag 20 september 2014

Favorit + teori

Svinarp IRL (favorit + teori)

Kommunalrådet slog upp sin favorittidning,  Hänt i Politik & Samhälle. Att Svinarp  nämndes i nämnda publikation skedde ytterst sällan. Kommunalrådet hade sina teorier om att det berodde på det politiska ledarskapet. De politiska analyserna på tidningens första sidor hoppade han över, likaså platsannonserna med lediga platser för tjänstemän inom landets kommuner. Det var skvallret i slutet av tidningen han ville åt. Hade någon kommun kommit på någon ny slogan för att locka besökare till kommunen? Fanns det någon som satt upp nya skyltar med putslustigt budskap vid kommungränsen? På sidorna med kommunskvaller var allt möjligt. Så också denna vecka. Kollegan i en avsides belägen kommun i stockholmstrakten hade börjat måla naglarna med nagellack. Av jämställdhetsskäl skulle han fortsätta med detta ända till folk slutade fråga varför. Journalisten som skrivit skvallernotisen konstaterade att nämnda kommunalråd nog skulle få fortsätta använda nagellack under mycket lång tid.

Julia

Flerdagarspuff. Läs om ni vill. Julia musikbloggar. Hon väntar på att en festivalspelning med Charlie (tidigare kallad V) ska börja. Hoppar över pufforden. Jag hade säkert kunna få in dem, men det känns lite långsökta.

Charlie kommer upp på scenen. Han är ensam ikväll. Ingen Rossner på bas, som följsamt och intuitivt lockar fram essensen hos dem han spelar med, ingen Johannes (tidigare K, Johan Nääs, ger artistnamnet Johannes) som vaksamt följer sin vän genom spelningen. Julia svär till. Charlie går inte rakt. Den halvrökta cigaretten hänger slappt i mungipan. Ögonen döljs av ett par pilotglasögon. Linneskjortan är nedstoppad till hälften i jeansen. Skjortärmen är kletig av rouge eller brunkräm. Han sätter sig på huk och pluggar in förstärkarkabeln i gitarren. När han reser sig upp för att hänga gitarren över axeln svajar han till. Julia tror att han ska falla omkull, men han rätar upp sig. Handen skakar okontrollerat när han askar av cigaretten. Han tar halsbloss och ser ut över publiken. När han får syn på Julia, som står längst fram, flinar han. Hon ler. Avväpnande. Flirtigt.

Han börjar med Hurt, och gör en cover, trots att det handlar om en festival där artisterna främst ska framföra eget material och göra låtar på svenska. Mellan den gitarren och förstärkaren har han monterat en pedal som förändrar ljudet och får den akustiska gitarren att låta annorlunda och ogripbar. Det kan vara en genväg för att nå ut till publiken och fylla dem med vemod eller en fascination över att en gitarr kan låta så, en fräckhet hos hos honom för att bevisa vad han bemästrar i ljud eller en inåtvänd nonchalans där han struntar i publiken och låter gitarren göra jobbet. Det är så Johan spelar. Han använder pedaler när han spelar på stora scener eller när han tagit droger och det förändrade medvetandet också ändrar själva varseblivningen och uppfattningen om den ljudbild han omger sig med. Det aggressiva och inåtvända hos Charlie, där han står inför den publik, som borde vara hans tryggaste och trognaste, skrämmer henne. Hon letar efter tecken på droger, men han verkar bara full.

1 kommentar:

  1. Svinarp: underbart. Julia: du gör mig delaktig av en värld som jag inte vet något om.

    SvaraRadera