måndag 4 november 2013

Tillbaka

Inte nog med att formen var konkret. Den var både prisbelönt, nyskapande och därtill utställd i gymnastiksalen till Svinarps nedlagda och delvis nedbrända mellanstadieskola. Kommunalrådet rörde sig mellan installationerna. På en dataskärm upphängd på en av ribbstolarna visades en I-pad, som i sin tur innehöll en rad avbildade målningar med titeln "Mås möter".  En hand svepte över skärmen för att byta bild. Flera av besökarna hade rört vid skärmen i tron att de själva kunde påverka konstverket. De kunde de inte. Bilderna byttes med någon slags automatik. Förmodligen visades en film som förställde en I-pad.

Mitt i lokalen stod en svart pulverlackad ställning. På den hängde tre lampor av borstad aluminium, var och en utrustad med en sinnrik anordning för att alstra elström. Kommunalrådet prövade en av dem. Genom att häftigt klämma på en gummiblåsa klädd med konstmocka lyckades han alstra en svag strimma ljus i en av lamporna.
-Så genialt, kvittrade konstföreningens ordförande. Ljus helt utan elström. Tänk att vara så oberoende.
Hon svepte vidare och  kastade sig över en leksakrullstol av plywood. Den svarta broderade yllekappan stod som en sky kring henne. Doften av Chanel 5 från hennes underarmar dränkte de kvardröjande odörerna av svettig gymnastiksal och brandrök.

Lampan slocknade. Kommunalrådet skakade på huvudet. Visst gick det att alstra ljus utan elström, men det krävdes ändå lampor av borstad aluminium, glödlampor och sladdar med koppartråd. Han förstod inte riktigt vitsen och  bestämde sig för att gå tillbaka till drinkbordet, en installation i sig skapad av gymnastiksalens kvarlämnade bänkar.
-Blir det några inköp? frågade Form Konkrets representant.
Hon var helt klädd i svart, hade glasögon med fyra centimeter breda perforerade skalmar och håret klippt i en silverfärgad page.
-Du förstår, fortsatte hon. Det är så angeläget för oss att föra ut Formen i Landet. Att människor ska kunna möta Form i sin vardag. Vi har en sådan snedrekrytering till Designhögskolorna. Det är bara unga med formgivare och  konstnärer i släkten som söker. Vi behöver in nya friska idéer.
-Den cirkulära litteraturen fascinerar mig, sa kommunalrådet. Den är så konkret. Ett klot med bokstäver. Man kan färga in det och rulla det över papper och på så sätt skapa nya konstverk. Meningslösa ord. Något för biblioteket kanske?
-Levande stad är speciellt framtagen för att få en levande stadsmiljö. Varningsskyltar som fått en organisk form och texten "Levande stad". Man kan t ex ha dem vid infarten till ett bostadsområde.
-Den kanske passar bäst i nybyggda storstadsområden?
-Grön betong? Man kombinerar stensättning och torktåliga växter för att få en mer grönskande stadsmiljö.
-Det gör vi redan. Gatukontoret har fått halverade anslag till ogräsbekämpning. Naturen kommer tillbaka på ett mycket konkret sätt.

5 kommentarer:

 1. Jisses! Jag väljer att skratta fast jag helst vill gråta. Steget till en kommun jag jobbat i känns inte långt. En helt annan sak. Finns det någon tanke bakom att oktoberorden kommer tillbaka redan nu? Det är det tredje som kommer tillbaka idag. Alltså det gör inget, det är nyttigt att träna på att variera sig, jag blev lite förvånad bara.

  SvaraRadera
 2. Ack kommunal verksamhet... Hu! Jag håller med Kalle Byx

  SvaraRadera
 3. Åh kommuner. En ständig inspirationskälla.

  SvaraRadera
 4. Älskar din andra mening. Älskar. Älskar.

  SvaraRadera
 5. "Den cirkulära litteraturen" - och vilken konstrunda du bjuder på
  *like*

  SvaraRadera