lördag 23 november 2013

Bildtext

Pär kramar läderratten hårdare. Lugna favoriter hörs från bilradion. Vägen framför honom är avstängd. Räddningstjänsten röjer efter en bilolycka. Körbanan är helt blockerad och trafiken leds omväxlande i vardera riktningen. I-paden ligger mellan sätena. Han funderar på att ta upp den och gå igenom förutsättningarna inför kundmötet. Elaine från Lyxkonsumenten har nyss ringt. Han gav henne det hon ville ha. Förutsättningarna för bra TV. Han bjöd på sig själv, skruvade tills den tuffa bruden började stamma och bad att få återkomma efter att ha checkat med sina chefer. Hon fick mer än hon var van vid. Lyxkrogar och attraktiva kvinnor istället för chips och coca-cola. Whiskey och vinkällare istället för hämtpizza och cigaretter. En son som går på Handels istället för en snorig tre-åring med egen TV. Italiensk Natuzzi-soffa i vitt läder (ett hot om att sälja den på Blocket, soffan var ändå tio år gammal, men det skulle Elaine aldrig fatta) istället för en vinglig tygsoffa från Jysk. Äkta konst, ärvda tavlor,  istället för Carpe Diem-skyltar i imiterat trä på väggarna. Klass, van att jobba hårt. Kristallkrona i köket.

Elaine sa något om att han skulle få möta en psykolog i programmet. Det ingår i programidén. Han måste lära sig sätta gränser för sina barn. Golf. Stureplan. Båstad. Stockholmsveckan. Grabben går på Handels. Han bryr sig om sina ungar. Investerar i deras kontaktnät och karriär. Han är ingen jäkla curlingfarsa. Inte som sin morsa och farsan som bara stack. Livet handlar om att sälja. Toppsäljare. Firman skulle gå under utan honom. Han skulle kunna sälja månen till den där Elaine. Eifeltornet. Få henne att lägga sig naken på den Natuzzi-soffan. Dotterns bröst är betalda med lånade pengar. En resa till Thailand. Hem lite snyggare. Hon har ett bra jobb på ett event-bolag. Det är lättare för snygga tjejer att få jobb och hon ville ju så gärna ha dem.

Hämtmat? nämnde Elaine försiktigt. Klart han äter hämtmat. Han lever ju på krogen. Van vid att äta gott. Man har bara ett liv. Något måste man ju få unna sig. Hämtmat och flottiga pizzakartonger ingår i Lyxkonsumentens koncept. Har ni någon aning om hur mycket pizza ni äter på ett helt år? Pizzakartonger under ett lastbilskapell. Chockerade programdeltagare. Inte han inte.

Det gör så ont i magen att det svartnar för ögonen. Han hade ekonomin under kontroll. Allt ordnade sig. Det var bara att jobba lite hårdare. Sen kom de där böterna. Fittsnutarna. Hade Natalie läckt? En affärsöverenskommelse dem emellan. Fräsch brud, åtminstone i början. Läkarstudent. Han får det han vill ha. Snabbt. Hon gillar det. Inget fjäsk med middagar och presenter. Har snuten inget annat att göra än att förfölja hederliga medborgare? Folk som jobbar hårt. Böter för att köpa sig fri, slippa hamna i offentliga register. Han har inte tid med någon rättegång. Men sextiotusen i böter. En fullständigt orimlig summa. Sextiotusen för ett litet nyp. Mördare och knarkare och pedofiler ska det daltas med i all oändlighet. Skatteskuld, sa Elaine. Vi får kalla det skatteskuld om vi ens ska nämna det i programmet.

6 kommentarer: