måndag 18 januari 2016

Norr

Dagens puff fortsätter gårdagens, men kan läsas fristående

Sovrummet vetter mot norr. Det är dunkelt och känns alltid kallare än resten av huset, men det är råkallt, inte svalt. De bruna persiennerna är lätt vinklade och släpper in en halvdager i rummet. Yttertaket är långt utdraget och täcker en balkong utanför rummet. På husets södersida finns en liknande balkong. Huset är byggt i något som kallas alpstil, tror Sofia. En kvarleva från den tiden då svenskarna åkte på bilsemester i Europa, i folkvagnar, Saab V4 och bortglömda opelmodeller. Från resorna tog de med sig inspiration hem.

Marken runt huset är knölig och bergig och skulle kallas lättskött i en mäklarannons. Hon borde ta bort prydnadstallarna och thujorna, men vet inte riktigt vad hon ska ha istället. Huset är byggt på en brandtomt. Det förra huset brann ner. Hon fick veta det långt efter att de köpt huset. Bertilsson berättade att det gamla huset var litet och smalt, kök till höger, kammare till vänster och två små rum på ovanvåningen. Ett fönster brett var huset med den putsade fasaden. Sofia föreställer sig att det var gult, men hon vet inte. Huset brann en januarinatt 1963 och en flicka blev lågornas offer. Tomten stod obebyggd länge och hon och Andreas var nya i stan, när de köpte huset begagnat. Ibland tror Sofia att hon skymtar den där flickan. Hon har flätor och en grå hemstickad kofta över ett nattlinne av flanell. Flickan sitter i köket och dricker något. Händerna är formade kring ett glas. När ljuset är det rätta anas hon i trädgården. Då rensar hon ogräs, en hopkrupen skepnad med jordiga knän, som reser sig och böjer sig igen, som hon blivit slagen till marken.

Sovrummet är nyrenoverat. Väggarna, rättar sig Sofia. Hon tapetserade och målade om, tidigt i höstas. Det stumma, hala laminatgolvet, som liknar riktigt trä är kvar. Helst hade hon velat ha Joseph Frank-tapeter på fondväggen bakom sängen, men Andreas tyckte det blev för dyrt. De valde en tapet från Rusta, med bleka slingor, mot vit botten. Väggarna är målade i en dov grågrön nyans. Sofia fattade tycke för den när det bodde på ett modernt hotell med egen brygga i somras. Färgen fick henne att känna sig lugn. Ovanför sängen hänger tre tavlor. Massproducerade guldramar omger svartvita foton av fjärilar. Fjärilarna bildar sitt eget skuggspel. De utspända vingarna får henne att tro att de varit uppnålade och att nålarna redigerats bort.

5 kommentarer:

 1. Detaljerat vackert som vanligt och detta med denna innebrända flickan blev en extra krydda. Likaså när du beskriver hennes skepnad med mera. Sommarminne och fjärilar som nästan vill flyga iväg.
  Mycket bra ordat/ kram

  SvaraRadera
 2. Ja jag tyckte också om bilderna av flickan. Och mäklarannonsen :-)! Bra!

  SvaraRadera
 3. Utsökt, som du brukar skriva, med "bortglömda opelmodeller" som en av höjdpunkterna. Förstår inte riktigt: "Tomten stod obebyggd länge och hon och Andreas var nya i stan, när de köpte huset begagnat". Forslade de dit huset? Spelar roll, förresten. Fin text.

  SvaraRadera
 4. Bra skrivet, vackra beskrivningar av renoveringen.

  SvaraRadera
 5. Fastnade redan vid SAAB V4 :) ... och bortglömda opelmodeller ;)

  SvaraRadera