fredag 11 juli 2014

Kung

Vid två vaknar jag första gången. Kenneth går på toaletten. Jag hör hans hasande steg över hallgolvet. Han tar god tid på sig och spolar två gånger innan han tvättar händerna. Rören susen och tystnar medan han tvålar in sig.

Klockan fyra är det dags igen. Ritualen upprepas. Den här gången somnar jag inte om. Sängen påminner om en uttorkad skogsbacke. Jag känner av mina ben där jag ligger och tänker att läkaren borde skriva ut något mot det där.

När klockan är  sex går jag upp och får en stunds ro med kaffe och frukost. Kenneth vaknar vid nio. Han drar stolar över golvet och sätter på TV:n och radion samtidigt. Ljuden från hans lägenhet invaderar min. Med hög röst skrålar han med i Magnus Ugglas "Kung i baren".

Till slut får jag nog och ringer bostadsbolaget. En näsvis flicka ber mig att flytta. I nästan hela mitt liv har jag bott i den här lägenheten. När mina grannar börjar trakassera mig är det jag som ska flytta. Flickan på kontoret kan inte hjälpa mig med någonting, inte att få tyst på en granne som gör allt för att reta mig, inte hitta en ny lägenhet eller ombesörja något med flytten. Hon har säkert fått sitt jobb för att hon är söt eller för att hon känner någon på bostadsbolaget, inte för att hon är duglig.

För att bli av med den sura eftersmaken av bostadsbolagets inkompetens ringer jag Gudrun. Hon har precis kommit hem från distriksläkarmottagningen.
-Har du problem med Kenneth, säger hon och fnittrar.
Hon låter så upprymd att jag undrar om den där distriksläkaren har skrivit ut någon ny medicin till henne.
-Sjunger han "Kung i baren", den där Kenneth. Han är fin han, af Ugglas. Jag brukar läsa om honom hos frissan. Alldeles lockig och grann. Vi kanske ska göra slag i saken och ta en helkväll på stadshotellet. Pengar är inget problem. Jag har kvar efter Erik och barnen skickar bara mail, fast jag inte har någon dator. Oxfilé och fina viner. Det bästa huset kan bjuda. Vi blir barens drottningar du och jag, portvin till desserten. Tror du vi kan få det? Förresten har jag hört från Gerda.
-Ska hon med till det där hotellet?
-Det beror på om du ska prata med henne eller om henne.


2 kommentarer:

  1. Gillar den uppgivna stämningen.

    SvaraRadera
  2. Kärnfull text, igenkänning vad gäller jobbiga grannar och oförstående bostadsbolag. Sista meningen. Otäckt.

    SvaraRadera