tisdag 29 juli 2014

Dunk

Vinden snärjer genom sundet. En Maxi vänder upp bottenfärgen på en kryssbog.
-Sex knop. Där fick du lite lutning på den. Nu ska vi ska vi se hur långt de kommer innan de behöver slå. Vad gillar du båten som ligger framför oss? Det är en Albin 25:a En gammal klassiker. Volvobåt. 142:a och Albin 25:a. Träsnipan, då?
-Hur mycket underhåll är det inte på en sådan båt?
-Nu kommer det in någon och ska tanka på sjömacken. Han är ensam ombord. Nu ska vi se hur han lägger till. Jag kan sakna det där. Båten. Det enda som gäller. Bensindunk. Reservdunk. En extra bränsleslang. När jag var yngre drömde jag om att segla över Atlanten.
-Vad är det för kille du skaffat egentligen? Som inte kan ett skit om båtar. Det känns som jag tagit något viktigt ifrån dig.
-Ska man ha båt, ska man inte ha något annat. Man måste vara fullständigt närvarande när man seglar. Skot, roder, andra båtar, kurs, vinden...Närvaron är själva poängen. Man måste. Det går inte att smita undan. Du har inte tagit något från mig. Ärligt talat, så handlar det om närvaro. Att vara fullständigt närvarande i ögonblicket. Man behöver inte en båt för det. Det finns andra sätt. Jag sitter lika gärna här med dig och äter en jätteportion med lyxig glass och bara njuter, som jag är ombord. Allt det goda får jag när jag sitter här. Värmen, solglittret i vattnet, båtarna omkring...Jag behöver inte ha en egen båt för det.

2 kommentarer:

  1. Livsfilosofi. Nej, man behöver inte äga en båt för att vara närvarande i nuet. Lät gott med lyxiga glassen!

    SvaraRadera
  2. Åh, exakt. Härligt. Gillar rörelsen i texten.

    SvaraRadera