onsdag 5 mars 2014

Ord på T

Tre kråkor balanserar på nocken hos den granne som är med i Jehovas. De som klär sig prydliga varje söndag och ständigt renoverar huset, de grannar som åker på husvagnssemester varje sommar och har villagatans största umgänge.

Du står så med ögonen på ett par kråkor i väntan på att något ska hända.  Det är svartfåglar, gråfåglar, som ordnar sitt liv i människans närhet. Vintersjalen är färdigstickad, fuktad och utspänd. De sista maskorna lämnade stickan när de första flyttfågelsträcken drog mot norr. Vinter blir vår. Årstiderna har förlorat sin rytm. Vintergäcken knoppas runt dina fötter. Snödropparna är gamla redan. Rosmarinplantan har övervintrat i sin kruka på uteplatsen. Det har aldrig hänt förut.

När det skymmer bryter månen diset. Den är ny och blek som en avklippt nagel. Du ser den när du går genom skogen. En månskära och en förvildad krokus. Ett ögonblick stannar du till, det stora i det lilla, en reva i tiden. Du försöker finna orden i en stavelserytm, 5,7,5, men vare sig månen eller sjalen vill foga sig i dina tankar. Det är dina tankar som tynger träden, inte vintern. Att skriva är att tänka. Du tänker inte fullt ut.

Någon gång blir kroppen överordnad viljan. Symbolen för livskvalitet är en blond kvinna med eleganta glasögon. Hon saknar ålder, men inte pengar. Änglabarnen är blonda. Kvinnan som asketiskt formar sin kropp i motljus är blond. Ditt eget mörker tynger dig, men om någon frågar är det bra. Det är alltid bra. I köttets lust och själens obotliga ensamhet förlorar köttet lusten. The winner takes it all.

Du minns en dikt du läst och lärt. Den om varelsen i öknen som äter av sitt hjärta och finner välbehag i smaken. Stephen Crane. Joyce Carol Oates. Bittert som mitt hjärta. Det var länge sedan du läste den. -Du inte läst om den, fast du kanske borde, för att lära. Jämsides med det bittra hjärtat. En obscen fras du borde glömma. I morgon är alltid en annan dag. Believe in yourself. Be true to yourself. Det är alltid lättare när någon annan säger det. Tro på dig själv. Var sann mot dig själv. Men tiden går. Att göra rätt, men ända fel.

I öknen 
såg jag en varelse, naken, bestialisk,
vem, på hur på marken
Höll sitt hjärta i sina händer
och åt av det

Jag sa:
Är det gott, kompis?

Det är bittert, bittert, svarade han,
men jag gillar det för det är bittert
och för att det är mitt hjärta


Ord: Tid, tankar, tynger, tepåse, tamburin, tro, som möjligen dök upp

4 kommentarer:

  1. Jehova, Oates och månen som en avklippt nagel. En text som spänner överånga fält.

    SvaraRadera
  2. OJ, ibland är du gåtfull.

    SvaraRadera
  3. Det är vackert. Att skriva är att tänka <3

    SvaraRadera