måndag 17 mars 2014

Fjäder

Fjäder 1

-Jag funderar på att skaffa ett nytt tangentbord.
-Du är inte rädd för utgifter, du inte.
-Det finns olika sorter. Jag funderade på ett Dvorak och tänkte att det kunde vara spännande att lära sig något nytt på ålderns höst. Bokstäverna sitter på helt andra ställen. Pekfingervalsen kanske blir en tango istället. Det finns ergonomiska tangentbord också. Först tittade jag på mekaniska tangentbord. Jag trodde de skulle vara enkla och billiga, lite som en skrivmaskin, men de kostade 1200-1500 kr och var de dyraste av allihopa.
-Det beror på att de sitter en fjäder under varje tangent. Fjädern ger högsta precision när tangenten trycks ner. Köpte du något tangentbord?
-Nej, jag funderar fortfarande.
-På vilka runor du ska rista, eller...?

Fjäder 2

Du söker dig till det tunga och gråa, utan att finna orden. Lojheten tynger dig som en tät filt. Långsamt rör du i grytorna och bakar en kaka efter ett recept du kan sedan länge. Tiden har runnit ifrån dig. Du tar inte till dig det nya, stannar i det gamla, det som duger. För att slippa tystnaden pratar du om vädret. Ni är sällan eniga om det är gott eller inte.

Promenaden är en vana. Du säger att du måste ut, en stund, före maten eller efter. Våren öppnar upp skogen bakom hyreshusen. Framför dig går en yngling med en jacka från KRIS. Kamphunden håller sig tätt mot hans ben. Ynglingens nacke är böjd. Det bruna håret är kortklippt, utan att vara snaggat. Du föreställer dig läppar mot hans hals, men något i hans släntrande gång skvallrar om våld. Han slänger två kassar i soptunnan som står inkilad i en öppning i tujahäcken. Kassarna är fyllda av kartonger och aluminumburkar. Du gissar att han slänger tomma bag-in-box. Tillsammans med hunden driver han ner mot parkeringsplatsen där körförbuden trängs med klippen från Blocket. Du slänger en blick över axeln. En schäferhund fyller upp glasrutan i hyreshusets entré.

Med snedställda fötter klättrar du upp för branten som leder upp till skogen. Stigen vänder rund en sten. Det finns något i luften som håller dig tillbaka, en kvardröjande förnimmelse av milda häxkonster. Du ser ner och det du ser får dig att skrika. Runt dina fötter ligger resterna av en död kråka. Stjärtfjädrarna ligger i solfjäderform med spetsarna inåt. Fågeln saknar huvud.

4 kommentarer:

 1. Bra på olika sätt. Gillar den första bäst.

  SvaraRadera
 2. En lite lättsam och en med tyngd. Bra bägge två.

  SvaraRadera
 3. Gillar också den första bäst men tycker du är en fena på beskrivningar och miljöer som i den andra :)

  SvaraRadera
 4. Jag röstar på nummer två. Och en extra fjäder i hatten för nummer ett.

  SvaraRadera