tisdag 4 februari 2014

Material

Det är femtio meter ner till porten. Jag trycker mig mot stupröret av koppar. Snösmältningen forsar därinne. En kvinna och en mops brer ut sig över trottoaren.  Det cylinderformade djuret kissar mot ett bildäck. Dess matte låtsas inte se. Under den blekgröna täckkappan har hon samma kroppsform som hunden och hennes hår har likadan ljusbrun nyans som hundens päls. Båda har onaturligt tjocka kinder. Trots att jag egentligen är djurvän funderar jag på hur det skulle kännas att sparka hårt mot mopsens revben, om dess rundhylthet skulle bjuda motstånd eller om den helt enkelt skulle säcka ihop som en punkterad ballong, oförmögen att försvara sig mot det plötsliga våldet.

En ung kvinna rundar gathörnet där jag står. Hon skjuter en liggvagn framför sig. Insatsen är klädd med tyg i ett bronsglänsande material. I korgen ligger en kasse från Lindex. Hennes vassa klackar perforerar smältisen. Jeanstightsen smiter åt runt låren. Den korta jackans skärp markerar midjan. Ögonen är sorgfälligt målade och läpparna täcks av rosa läppstift. Det omsorgsfullt lockade håret söker sig ner efter ryggen. Hon har inte gett upp sin kvinnlighet bara för att hon blivit mamma.

Det känns som hon ser rakt genom mina kläder och äcklas av mina grå bomullstrosor som spruckit i grenen, lika mycket som jag själv gör. Mitt hår känns fett och ovårdat. Vinterkängorna, som visserligen varit dyra, är täckta med saltränder. Skadeinsekter har tagit min alpacasjal i besittning. Jag har inte ens rakat mig under armarna.

-Det är inte sant, tänker jag, att man blir lugn av att gå. Jag är lika rastlös och nedstämd, som när jag gick ut för en timme sedan. Inget kan stilla min själ. 5:2-dieten är en bluff. Jag äter lika mycket sött som förut. Det syns på valkarna runt min mage.

Ett SMS får mobiltelefonen att vibrera i fickan. Hoppet förvandlar min ryggrad till en laserstråle. Det kan vara Richard som ångrat sig och vill möta mig igen. För att inte bli besviken intalar jag mig att meddelandet säkert kommer från Kapp-Ahl som vill ge mig 25 % rabatt  på glansiga underkläder i femtio nyanser av grått. Snart kommer kvinnan med barnvagn möta mopsen. Trottoaren är inte tillräckligt bred för dem båda. På tvärstaget bakom stupröret står ett lyckotroll.
3 kommentarer:

  1. Bra. Beskrivningen av hunden och matten! Fast jag trodde först att berättaren klättrade femtio meter upp på fasaden...

    SvaraRadera
  2. Gillar denna - så väl ihopknuten - undrar vem som ger plats åt vem i mötet ...
    Vissa.

    SvaraRadera