måndag 17 april 2017

Inspirationsmening

Inspirationsmeningen: En del av skådespelet de hamnat i, en pjäs de kunde kalla "Att återgå till det normala" är hämtad från Tove Alsterdals bok Vänd dig inte om.

På diskbänken står en kasse med tre petflaskor. Varor som du och din familj behöver står det med ärtgröna bokstäver på den vita plasten. Det är Peter som handlat. Lightläsk, för att Mimmi bett om det. Det senaste året har hennes kropp fullständigt exploderat. Hon vågar inte tänka på hur många kilon hon lagt på sig. Socker är bättre än sötningsmedel. Det är mer naturligt, menar Peter. Hon funderar på att börja handla på Willys istället, bara för att slippa plastpåsar med korkade budskap. Vem behöver tacos och läsk egentligen?

Från Antons rum hör hon en rad svordomar. Han spelar något datorspel hon inte känner till och förlorar sig i grafik och våld. Det handlar om strategi, mamma. Jag lär mig att tänka strategiskt och att samarbeta. Spelet är på engelska. Du behöver göra dina läxor. Dom gör jag i skolan.

Påsen med tacochips prasslar när hon drar isär öppningen. Chipsen känns torra och feta mot Mimmis fingrar. Hon funderar på att be Saga om hjälp med dukningen. Den stängda dörren till dotterns rum får henne att tänka på ett förhållande som obönhörligt är över. Saga är hemma från sjukhuset. Hon äter antidepressiva och går i terapi på öppenvårdsmottagningen. Mimmi når inte fram till henne. De spelar ett spel, en pjäs där Mimmi och Peter låtsas att allt återgått till det normala. Saga är glad. Saga trivs i skolan. Saga har vänner och framtidsplaner. Saga ligger inte ensam på ett låst rum med säkerhetsglas i fönstren på avd 18. Mimmi och Peter har aldrig, aldrig gjort henne illa.

3 kommentarer:

  1. Vilken smärta, tycker jättemycket om detta med de vardagliga petflaskorna och den svåra situationen med dottern. Och hur de spelar spelet. Toppen helt enkelt.

    SvaraRadera
  2. Håller med. Kontrasterna!

    SvaraRadera
  3. En kraftfull text som slår mot läsaren (mig) - blir full med tankar som far

    SvaraRadera