måndag 19 december 2016

Söka

Peter söker efter övergivna platser. Om helgerna tar vi bilen och åker bortom allfarvägarna. Vi har lärt att parkera vid vägbommar och gå längs skogsvägar med en grässträng i mitten för att komma fram till de obebodda husen. I början undrade vi hur man kunde låta så fina ställen stå tomma och förfalla och varför ingen ville bo där. Sen lärde vi oss att de små torpen köpts upp av större gårdar för markens skull. Att stycka av eller att ha hyresgäster var inte intressant, så husen fick stå öde.

Peter fotograferar och driver en blogg där han lägger ut sina bilder. Med tiden har det blivit så att mitt eget fotograferande för stå tillbaks för hans. Jag känner att jag har svårt att ta plats. Istället för att fotografera ställena vi besöker tar jag kort på honom när han söker efter någonting att dokumentera. Min kamera är fylld av bilder på en man i vandringskängor och gore-texjacka. På den senaste bilden jag tog står han på tå och kikar in genom ett fönster med sprucket glas. Väggen är väderbiten och urblekt röd och fönsterfodret har sedan länge förlorat sin färg och blivit väderbitet grått. Snön har gått hårt åt ladugården på andra sidan gårdsplanen och knäckt dess tak. Peter vill gärna gå in i stugan eller ladugården, men jag tvekar. Det är något med huset som gör mig rädd.

8 kommentarer:

 1. Fin bild, ser platsen framför mig.

  SvaraRadera
 2. Spännande tycker jag, att upptäcka och undersöka övergivna gårdar. Och spännande slut.

  SvaraRadera
 3. Så fint skrivet och vilket spännande fotoprojekt!

  SvaraRadera
 4. Ja, såna bilder brukar fylla flödet på facebook. jättespännande!

  SvaraRadera
 5. "Min kamera är fylld av bilder på en man i vandringskängor och gore-texjacka."
  Så himla bra skrivet, alltsammans! Jag ser framför mig hela scenen, från en döende svensk landsbygd - och även en bild av relationen...

  SvaraRadera
 6. Ditt sceneri får mig att tänka på en mästerlig fotograf på www.fotosidan.se: Bengt Werner. Oerhört duktig!!! Han har bl a ett album som heter "Det glömda rummet", med både exteriörbilder och interiörer från övergivna hus - sååå många fantastiska bilder!
  Jag vet inte om han har gore-texjacka, men han har i alla fall ett underbart bildsinne och ett extraordinärt fotokunnande. Och så har han mycket humor också, vilket framgår bl a av hans avdelning med skickligt manipulerade bilder!
  Om Peter är en tiondel så bra som Bengt Werner, då är han bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset om Werner. Jag ska försöka kolla upp honom.

   Radera
  2. Hoppas du får tid att göra det, för hans bilder är underbara! Det finns många fina fotografer på Fotosidan, men Bengt Werner är en av de allra bästa!

   Radera