torsdag 15 december 2016

Ord på B

Betty bakar. Hon provar en ny slags julknäcke. Det ska vara glutenfritt och därmed nyttigt. De beprövade recepten har hon i beredskap i en pärm på bänken i köket. Nyss frös hon in köttbullarna i påsar. Trots att hon bestämt sig för att hålla igen i år, så gör köttbullarna henne sugen på julmust. Hon ser en back fylld med glasflaskor framför sig och tänker på hur gott det smakar.

I bakgrunden hörs TV:n. Det är något program som sammanfattar lokala händelser. Hon ser programledaren framför sig. Han är rödhårig och brukar bära cardigan. Hade han inte haft så grova drag, så hade han liknat en räv. I direktsändning verkar han ofta stressad. En stor del av programmet handlar om väder. Människor från Blekinge i söder till Boden i norr skickar in bilder på landskap och väderfenonomen och får dem kommenterad av en meteorolog. Hamnen i Härnösand har frusit. Skånes fält ligger gröna.

Kvällens viktigaste nyhet handlar om ett kommunalråd som avgått. Han säger att han gör det för sina barn skull, för att skydda dem. Några har spraymålat nazistiska symboler på hans hus och bränt hans bil när den stod parkerad på garageuppfarten. Hoten mot hans familj får honom att avgå.

Det knyter sig i magen på Betty. Bengt är inte hemma. Han är på något möte. Det skulle kunna vara deras bil som brann, deras hus som förstörs. Våldet kryper närmare. Offret får ett ansikte. Förövarna gömmer sig i skuggorna. Bichonen Bertil ställer sig på bakbenen med framtassarna mot hennes knä.
-Din lilla bov, säger hon. Knäckebröd kan du väl ändå inte äta? Vill du ha ett ben?

Betty, bakar, beprövad, beredskap, bänken, bestämt, back, bakgrunden, bära, Blekinge, Boden, barn bränt, bil, Bengt, brann, bichonen, Bertil, bakbenen, bov, ben

4 kommentarer:

 1. Det som börjar hemtrevligt och mysigt övergår i rädsla. Bra!

  Många b:en blir det... :-).

  SvaraRadera
 2. Hemskheterna i dikten är det som borde ha gripit tag i mig, borde vara det mitt fokus hamnat på. Men jag kan inte komma över att programledaren liknades vid en räv! *skrattattack*
  Usch skratt är nog inte den korrekta reaktionen här känner jag men jag kan inte rå för det ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. I texten menade jag. Inte dikten. Autokorrekt... Skrev från mobilen.

   Radera
 3. Vad jag känner igen mig. Fantasin skenar iväg bara av det man hör. Bra!

  SvaraRadera