tisdag 26 april 2016

Text inspirerad av bok

Inspirationsmeningen: Men vägen leder över bron och sedan över ån igen bara några hundra meter bort är hämtad från Bron av Stephen Booth.

Ryggsäcken skaver mot korsryggen. De vadderade bärremmarna tynger mot axlarna. Kängsnöret håller på att gå upp. Maria är törstig, men vattenflaskan ligger i ryggsäckens ytterfack. Att dricka kräver kraft. Att knyta skon kräver kraft. Hon ser på Fredrik. Han håller kartan i handen. Ledens orangea markeringar pekar tydligt åt vänster, över bron. Stigen leder rakt fram och följer ån.

Vattnet flyter stilla. Åkanten är en fot hög och vattnet förefaller lika djupt. Botten är täckt av rundade stenar, som skimrar i grönt. Under ytan pilar en fisk förbi.
-Jag blir inte klok på det här, säger Fredrik. Ledmarkeringen pekar åt vänster, men vägen leder över bron och sedan över ån igen, bara några hundra meter bort. Det ser man tydligt på kartan. Stigen följer ån. Jag kan inte förstå varför de dragit leden annorlunda.
-Jag får se, säger Maria och Fredrik räcker henne kartan.
Ån slingrar som en blå tråd över kartbladet. Hon ser stigen de går på som svarta punkter. Skogens höjder och dalar symboliseras av bruna linjer. Det är fem meters höjskillnad mellan varje linje, vet hon, men hon har svårt att förstå en karta. De två broarna ligger som svarta streck tvärs över vattnet.
-Vi följer stigen, säger hon. Den vägen verkar genare.
-Det är något på kartan som jag inte förstår, säger Fredrik. Ett svart kors, vid sidan av ån.
-Är du skrockfull?

6 kommentarer:

 1. Skulle kunna vara början på en kriminalberättelse.

  SvaraRadera
 2. Man undrar ju... Ett liggande kors på en karta betyder kyrka, men symbolen används ju ofta också för att varan för gifter. Kanske kan den också användas för att varna för fara? Har en känsla av att det vandrande paret gjorde ett ödersdigert felval...

  SvaraRadera
 3. Mystisk karta. Vem har gjort den? Och varför? Väntar äventyret?

  SvaraRadera
 4. Spännande! Hur ska det gå för dem? Blir det en fortsättning, tro?

  SvaraRadera
 5. Ja den upptakten var jättebra! Blir det en kriminalare?

  SvaraRadera