lördag 23 april 2016

Färgad

Erika står vid kommuns affischpelare och väntar på Hanna. De ska gå på stickcafé tillsammans. Erika tyckte de kunde ses där, men Hanna vill göra sällskap. Det blåser snålt och ett regnmoln hänger över taket på stadshuset. Affischpelaren är cirkelrund och täckt med tunna läkt. Det åttakantiga taket slutar i en vindflöjel som verkar fastnat i sydlig vind. Erika funderar på om pelaren är ihålig eller om den innehåller något.

Hon läser affischerna om och om igång. Den som vill sälja kosttillskott kan få sommarjobb. Det finns kurser i yoga och akvarellmålning. Länsmusiken bjuder på nyckelharpa i missionskyrkan. En trefärgad katt som lystrar till namnet Smulan har försvunnit. Den hör hemma i ett bostadsområde långt ifrån centrum. När hon var liten tyckte hon tre-färgade katter var det fulaste som fanns. Mamma sa alltid att det bara var honkatter som var tre-färgade och att färgen kallas för sköldpadd, trots att inget hos hos den liknar en sköldpadda. Nu förstår hon att Smulan var älskad och vacker och är saknad av sin familj. Anslaget har hängt där länge. Det är märkt av väder och vind. Kanske är Smulan hemma hos sin familj igen.

På avstånd ser Erika Hanna. Hon har en batikfärgad kappa och hemstickad basker. Håret är färgat med henna och strumporna verkar udda (fast det är de inte, de är köpta hos Gudrun Sjödén). Erika sväljer sin irritation över att Hanna är sen och höjer handen till hälsning.

2 kommentarer: