tisdag 23 juni 2015

Kvävande

Det  var kvävande varmt inne i gårdshuset bakom Hildurs Hemtrevliga. 
-Hälsa ni på Ture, sa hon, när vi var inne för att köpa söderte och trängdes bland teer och honung och ljuslyktor i Hildurs den lilla butiken som doftade tungt av torkade örter.
-Han har sitt tryckerimuseum där nu.

Vi släntrade över kullerstensgården. På den grönmålade trädgårdsmöbeln satt en svartvit katt och iakttog oss med spelat ointresse. Ett gammal bykkar av sotsvart koppar var fyllt med röda pelargoner. Från ett fönster på andra våningen hördes De sista ljuva åren.  Dörren till Tures tryckerimuseum stod på glänt och vi drog upp den tjärsvarta porten.

Två tryckpressar, stora som halva personbilar, stod längs varsin vägg. En man i sjuttioårsåldern med pikétröja och kakibyxor rörde sig vant mellan dem. Han sken upp när han fick syn på oss.
-Den har maskinen har jag köpt från ett nedlagt tryckeri i Mariannelund, sa han. Pressen var i drift till och med 1995. Det var ett äldre par som drev tryckeri fram till sin pensionering. Många mindre tryckerier drev på det sättet. Man hade ett par år kvar till pension och fortsatte utan att göra några nyinvesteringar.
I tryckpressen låg två tryckta ark. Ett blått och ett gult. Motiven var identiska. En holländsk väderkvarn.

Ture går över till den andra maskinen.
-Den här har jag köpt i delar från Tyskland och renoverat själv.
Vid tryckpressen hänger ett foto från en tidningstryckeri. Ture förklarar hur maskinen fungerar. Det är mekaniskt och logiskt, men samtidigt en process som kräver stort hantverkskunnande. I tanken jämför jag hur enkelt det är att skriva ut en dokument från datorn. Tryck på tangenterna Ctrl +P och se till att sladden är i. Ture demonstrerar de gamla blytyperna och jag häpnar över hur enkelt, men ändå komplicerat det är att sätta en sida. Det är inget man lär sig i en handvändning. Han visar ett slags skrivmaskin som användes av DN från 1965 och 20 år framåt. Texten skrevs in på ett tangentbord och från detta gjöts det som skulle bli en tidningssida.

Ovanför hyllan med blytyperna hängde ett svartvitt foto. Ture pekar på det och säger.
-Det är från 1959, när jag gick som lärling.
Jag ser en ung man med ett brett leende och uppknäppt skjorta, en dansbanecharmör med framtidstro och pengar på sparbanksboken.


2 kommentarer: