onsdag 27 maj 2015

Kunskap

Fortsätter gårdagens. Kan läsas fristående.

Vi delar kunskap med varandra. Utväxlar erfarenheter. Skvallrar. Håller oss underrättade. Byter utlästa veckotidningar och skriver av varandras recept. Diskuterar om smör är bättre än margarin. Dan Andersson har vi läst och Moa Martinsson har vi tagit till våra hjärtan. Ferlin är så fiffig och lustig och träffar precis mitt i prick. Sigge Stark läser vi förstås och fruntimmersromaner och följetongerna.

Visst gör det ont när knoppar brister, att vara ung och få hjärtat krossat. Ingen har talat om hur det känns att åldras, eller också har samtalet hela tiden förts, men ingen av oss har lyssnat, eftersom man måste kunna förstå för att kunna lyssna. Tandläkare Bertilsson är hårdhänt. Distriksläkare Engren kan man lita på. Gudrun har fått struma och änkan Asp har fått problem med sockret. Annika har blivit förnäm sen Egon blev ordförande i drätselkammaren.

Jag ser mig om i köket. Erik har målat köksluckorna senapsgula och fäst snabellås på varje skåp och lagt in en brun linoleummatta med skära stänk i mönstret för att jag ska slippa ligga på knäna och skura. På kökssoffan ligger kudden han brukar ha när han vilar middag. Den är broderat i ljusblått och koppar och har långa fransar på sidorna.. Blott fem minuter står det på den. Saknaden slår till som en knytnäve mellan revbenen. Erik är inte hemma nu. Han är till sjöss igen.


1 kommentar: