onsdag 18 februari 2015

Källare

Ett bildspel illustrerade motivationscoachen Clara Morgon-Falks föreläsning. Helt klädd i vitt rörde hon sig över det nötta golvet på Svinarps sedan länge nedläggningshotade biograf och pratade om drömmar och drivkrafter. Löneassistent Birgitta Bitterqvist satt längst bak tillsammans med Vera Vemgren. Vera, som för tillfället hade ungefär samma drivkrafter som Birgitta,  virkade med hjälp av en självlysande virknål.

Birgitta, som hade ont i axeln, stirrade på bildspelet. Bilderna verkade föreställa Clara i olika situationer. Hon mediterade på en brygga och vandrade genom en soldiset i en allé. På en bild var hon barfota. Allt strandskräp och all drivved hade sorgfälligt retuscherats bort. Hon drog sig inte för att dra in sin make och sin bästa väninna i sin skimrande föreställningsvärld. De var på utflykt och drack kaffe ur en termos. Birgitta misstänkte att Claras högsta önskan var att resa runt och berätta hur lycklig hon var inför förstummade åhörare på små landsortsbiografer. I pausen kunde hon kränga affirmationskort med behändiga sentenser av typen du är helt enkelt en diamant i universums krona, lyssna på magen, jag är lugn, trygg och harmonisk och var ingen panelhöna -dansa istället...

-Det räcker med att några få människor börja se världen på ett nytt sätt för att vi alla ska få tillgång till det synsättet, mässade Clara. Man har till och med räknat ut hur många människor som behövs för att en förändring ska påbörjas, nämligen kvadratroten ur en procent av det totala antalet människor som berörs. I en stad med till exempel en miljon människor räcker det alltså med att cirka hundra stycken ändrar sitt sätt att se på världen, ändrar sitt medvetande, för att det ska påverka hela staden i en ny riktning. Hur många är ni i Svinhult?

Birgitta fnös och himlade med ögonen. Tänk om de som förändrar sitt synsätt dras till källarmörker, råttor, fukt och inlåsta mardrömmar snarare än photoshoppade stränder och vitklädda blondiner? Tänk om det är hat och död som styr deras tankar och tänk om de är betydligt fler än motivationscoachernas släta stenar med rofyllda budskap?

2 kommentarer:

  1. Bitterqvist :-)?

    Orkar inte lyssna på sådana pretentiösa föreläsare, jag heller. Det kliar i hela kroppen. Håller med Birgittas analys. Gillar berättelsen. Den är viktig.

    SvaraRadera
  2. Verkligen tydligt och bra. Och tankeväckande avslutning!

    SvaraRadera