fredag 25 april 2014

Stam

-Eftermiddagen blev inte som jag tänkt.
-Inte?
-Jag hade planerat att vara i trädgården och njuta av vädret eller gå till hembygdsgården och titta på vitsipporna mellan björkstammarna. Läsa nya numret av Tara, kanske. Istället blev jag sittande med Kim, som gjort en powerpoint för samhällskunskapen i skolan. Putins agerande på Krim liknades vid Mussolinis under 1930-talet. Afrika. Albanien. Ljudeffekter i form av artillerield. Explosioner vid horisonten. Ett logisk resonemang som leder fram till ett tredje världskrig.
-Usch, ja det låter inte så trevligt. Kan du gissa vad jag såg på hemvägen?
-En sädesärla? Vet du. Jag skäms. Ungarna följer världspolitiken med samma desperata skärpa som ghettofångar samlade kring olaglig radioapparat och jag håller på med någon mindfulnessövning som jag läst om i någon veckotidning. För att jag ska, för att jag inte ska bli sjuk av stress. Herregud, jag jämför priserna på fiskolja, för att jag tror att jag är smart. Vad gör vi med våra liv egentligen?
-Nej, ingen fågel. Två människor på helt fel plats. Fingrarna i syltburken om man säger så.
-Tänkte du på tredje världskriget när du var ung? Berlinmuren? Terrorbalans? Rör inte min kompis? ANC?
-Atomkraft nej tack. Jag hade någon lärare med manchesterkavaj som var engagerad i det där.
-Jag trodde aldrig det skulle bli så här fysiskt. Nazister på gatorna i Jönköping 1:a maj. För polisen skull. För att de ska få bråka och visa musklerna. Jag tror jag gör mer för mänskligheten genom att meditera än genom att engagera mig. Var det din chef du såg på fel plats?

3 kommentarer: