söndag 23 november 2014

Grind

Sluttningen ner mot sjön har stensatts i etage. Sjön är så stilla att den skulle kunna vara frusen.
Den ligger lika orörlig som molnen en mulen och vindstilla dag. Block efter block med rätvinklig röd granit håller jorden mellan fruktträd och gräsmattor på plats. En björktrast rör sig i skarven mellan asfalt och gräs på gångvägen ner mot stranden. Ett ljud från underjorden fångar dess uppmärksamhet och den hugger efter en mask. Smidesgrindarna hänger kvar på grindstolparna av rött tegel, förankrade i marken så de inte kan stängas. Himlen över den sandstensfärgade flygelbyggnaden är svagt lila. Strålarna från den lågt stående solen får skiffertaket att glittra.

Egendomen har varit idiothem och vanföreanstalt. Nu har arkitektbyråns visioner förvandlat den till bostadsrättsföreningen kvarteret Kretinen, för moderna människor med utsökt smak och krav på sitt boende. Det spröjsade vardagsrumsfönstret är stort som en port. Runt soffbordet från firma Svenskt Tenn står fyra fårskinnsklädda laminofåtöljer. Frågan hänger fortfarande i luften.
-Vill du ha te eller vitt vin, kära syster.

Helst av allt vill jag svara.
-Tänk att jag drömde om just det här rummet i natt. Jag kom in efter en ovädersnatt och sökte skydd just här. Byggnaden var drömlik och rörig och inte alls utsökt som nu. Jag ställde mig vid fönstret. En flock fåglar kivades i trädet. Till slut var de så många att kvistarna knäcktes. Sjön var lika stilla som nu, men blek som om den vore av linnelump. På ytan seglade små farkoster, rosa och ljusblå, alla vikta av japanskt papper.

Istället säger jag.
-Ta det du känner för.
Jag vill inte göra min syster besviken genom att välja det hon inte önskar.

4 kommentarer:

  1. Å vad bra den var, den gillade jag mycket, språket, beskrivningarna, upplösningen!!

    SvaraRadera
  2. Känner igen mig i berättelsen. Idiothem är ett ord som man kan använda oftare

    SvaraRadera
  3. Mellan käftsmäll och romantik - himla bra!

    SvaraRadera