tisdag 28 juni 2016

Text baserad på bok

Inspirationsmening: Tack, men jag vet vart jag ska.

1850 emigrerar de två engelska systrarna Grace och Honor från England till USA. Grace ska gifta sig med en man från hemtrakten som redan emigrerat och Honor följer med sin syster för att komma över besvikelsen efter en bruten förlovning. Under resan avlider Grace och den blyga och reserverade Honor blir ensam i det nya landet. Med tiden kommer hon i kontakt med "the underground railway", en hemlig organisation som hjälper förrymda slavar att fly från sydstaterna och norrut. Den som ertappas med att hjälpa slavar kan sättas i fängelse eller drabbas av höga böter.

Det jag skrivit är ett referat av handlingen, inte någon text inspirerad av boken. På något sätt har boken fängslat mig mer än brukligt. Inledningsvis är den detaljerad och författaren fördjupar sig i detaljer. Bokens huvudperson, Honor, är en skicklig sömmerska och hon syr bl a lapptäcken. Det krävs nästan att läsaren är road av sömnad för att inte tråkas ut. Personerna kring Honor är alla mer färgstarka och fängslande av vad hon är. Där finns den arrogante slavjägaren Donovan och hans syster modisten Belle Mills och en rad andra människor som Honor möter under sin resa.

Jag kan inte inspireras till en egen text av någon mening i boken. Den har fäst sig i mitt hjärta och lämnat det där tomrummet efter sig, som en bra bok kan göra. Kanske är det så att jag ska till biblioteket och försöka hitta någon ny bok som förtrollar mig, nu eller sen. Tack, men jag vet vart jag ska. Jag ska leta efter en bok att läsa.

En text inspirerad av Tracy Chevalier - Den sista fristaden.

3 kommentarer:

 1. Tack för boktipset. Kanske Världens vackraste man av Lena Ackebo kan vara ett tips till dig. Också om två systrar, svår att lägga ifrån sig.

  SvaraRadera
 2. Låter som en jättebra bok som jag vill läsa, trots att jag inte är intresserad av sömnad. Kanske kan skumma de bitarna :-).

  Har hört talas om Världens vackraste man. Tack även för det tipset!

  SvaraRadera
 3. Antingen har jag hört om boken tidigare eller om den där organisationen för jag känner igen berättelsen. Måste nog försöka läsa den där boken.

  SvaraRadera