onsdag 3 maj 2017

Känslan

Lukas har skrivit. På skärmen läser han de opublicerade raderna. Jag har varit borta en tid. Att skriva det känns tungt. En del säger att lidande är en förutsättning för skapande, men det är inte de platser min själ besökt. En turné är bokad till sommaren. Jag är tacksam över att ni finns kvar och att ni fortfarande lyssnar. Det känns som tangenterna lämnat avtryck på fingertopparna. Vänster ringfinger där han bär silverringen som Maria smitt är stämplad med bokstaven S. På pekfingret finns ett extra fingeravtryck i form av bokstaven T.

Han reser sig upp och iakttar det han skrivit. Ett ögonblick senare trycker han på den fiktiva knappen för skicka. Meddelandet publiceras omedelbart på Facebook och han är offentlig igen. På Flashback har en hobbypsykolog gjort sanning av att han utnyttjar störda småtjejer. Han stänger igen laptopen och går ut i hallen. De grova kängorna står uppsnörda vid ytterdörren. Hatten hänger på en järnkrok på den pärlspontade väggen. Skallen är snaggad och kinderna nyrakade. Tatueringarna från en annan tid slingrar sig ovanför kragen på flanellskjortan. Numera klär han sig som en skogsman.

Det är en mil runt Klevasjön, över hyggesmark och oröjda skiften som ägarna sällan besöker. När han vandrar är han fri. Farsan har köpt kåken som en tillflyktsort. När det blir dåliga tider kan de gömma sig där och leva på självhushåll. Gömt sig har han gjort. Tiderna blir sämre. Hans syster har sagt:
-Det går an för dig som är man att må dåligt. Det manliga geniet och så. Som kvinna har jag inte det utrymmet.
Hon äter antidepressiva och har gjort så i flera år. De har inte talat om det. I hennes badrum har han sett askarna med medicin. Han går grusvägen ner mot sjön. Vägbanan är fuktig och mörk. Den påminner om jord. För två veckor sedan fann man kroppen av en man vid Stig-Eriks brygga. Sonen hade anmält försvinnandet. Fadern föll överbord när de fiskade från ekan. En stund står Lukas på gräsmarken vid sjön. Han vilar i känslan av de tankar den funna kroppen väckt.

3 kommentarer:

  1. Oj så bra! Och mycket spännande tycker jag.

    SvaraRadera
  2. Ja, jättebra! Jag gillar kontrasten mellan att framstå som lyckad med turné och allt, och samtidigt vara olycklig.

    SvaraRadera