onsdag 2 november 2016

Försenad

Haiku

Tåget försenat
Regnet blandas med blöt snö
November igen

Försenad

Jag har åkt ut till torpet för att se till det inför vintern. Det känns som allting är försenat den här hösten. Vinterboningen har skjutits upp gång efter gång. Peter skulle följt med. Han fick ont i ryggen. En annan helg blev bilen kvar på verkstaden över helgen. Mamma bjöd på middag en helg och mötet med släkten sög fullständigt musten ur mig. Den helgen orkade jag inte åka ut till torpet.

Jag brukar alltid åka ut tidigare om hösten och samla ihop de äpplen som de knotiga träden givit och se om det finns några päron att koka in. I år hade frukten hunnit ruttna. Vi har pratat om att sälja, innan förfallet tar över, men jag vill behålla. Torpet har en oersättlig plats i mitt hjärta.

Över gårdsplanen passerar en vandringsled. Det är en låglandsled som löper genom länet och följer uråldriga färdvägar. På pumpen har jag satt upp en skylt. Vatten för vandrare. Jag fick idén när jag läste om en gammal kvinna någonstans längs Via de la Santiago de la Compostela. Hon hade gjort till sin livsuppgift att möta vandrare med värdighet. Min pump fick en skylt målad på en gammal bräda. Skylten hänger och slår från pumphandtaget. Hur många som faktiskt går leden och tar vatten från min brunn vet jag inte, men det känns som en värdig handling, att ge vatten till dem som behöver. Källor är sällsynta längs den här delen av leden och vatten väger tungt i en ryggsäck.

Jag räfsar löv ihop löv i en hög och tänker på igelkottar och ingenting. När jag sträcker på ryggen ser jag en ensam vandrare komma från skogsbrynet. Han bär slokhatt och har en vandringsstav i sin hand. Ryggsäcken är tungt lastad.

4 kommentarer:

 1. Fint och känslofyllt! Säkert smakar vattnet gudomligt!

  SvaraRadera
 2. Nyanserat och bra skrivet! Gillar skylten "vatten för vandrare!

  SvaraRadera
 3. Förutom att skriva så är ett torp, som du beskriver det, min dröm. Och vilken fin tanke med vatten till vandrare. Tycker om texten

  SvaraRadera
 4. Fint! Och så vacker text på din skylt, "Vatten för vandrare". Som en minidikt.
  Om du vill veta hur många som tagit vatten ur din brunn: Lägg en hög små stenar på brunnslicket, och ställ en vacker skål bredvid - och så kan vandrarna flytta över en sten till skålen när de tagit vatten. Så skulle jag ha gjort, för jag är så himla nyfiken av mig!��

  SvaraRadera