måndag 30 maj 2016

Det snurrade i huvudet

Repet skaver mot låret. Tårna nuddar nästan vid den röda mattan. Bakom Anette står tredubbla led. En gråhårig kvinna i klädd i en turkos jacka i ett skumgummiliknande material tränger sig mot henne. Gång efter gång får hon kvinnans armbåge i ryggen. Erika står bredvid. Hennes fräna parfym sticker Anette i näsan. De är bara ytligt bekanta och har hälsat som hastigast. Roger står längre bak. Sträcker sig Anette ser hon hans snaggade hjässa. De borde stå tillsammans men hon anar att de är dödströtta båda två.

Ytterligare ett par svassar förbi. Den dimgröna sidenklänningen frasar och den rodnande kavaljeren har en matchade näsduk i kavajfickan. Anette följer paret med blicken. Klänningsryggen är bar så när som på ett par strassprydda band. Solbrännan är konstgjord. Det snurrar i huvudet. Nästa par är Elina. Hon bär samma klänning som Moa. Den är aprikos och hopsnörd i ryggen. Moa hade den för två år sedan. Det året var det sista då killarna bar smoking. I år bär de kostym. För att studentbalen ska vara enklare och mindre påkostad. Lokaltidningen kommer att skriva om skira balklänningar och stiliga unga män.

Två lärare från skolan utgör speakerpar. De verkar ha mer än smakat på proseccon som serveras till minglet. De uppmärksammar vissa elever och skämtar med deras föräldrar. Andra par går nästan omärkta över den röda mattan som rullats ut genom parken nedanför Kurhotellet.

Elias går som en av de sista. Anette tar fram kameran för att få några bilder. Han går tillsammans med en knubbig flicka som ser rar ut. Hans två bästa vänner går inte. Anette undrar om han går på balen för hennes och Rogers skull. Elias ångest de sista halvåret har tärt på dem. De har svårt att prata med varann.

Senare på kvällen hämtar Anette Elias. Han säger:
-Det var fint i början. När alla förväntningar fanns kvar. Minglet. Klänningarna. Sen blev det en vanlig fyllefest istället för bal. Några killar strippade.

4 kommentarer:

 1. Så tråkigt att det inte blev som han önskade. Men så är det väl ofta, att fester urartar till vanliga fyllefester.

  SvaraRadera
 2. Det var snopet på slutet.

  Spännande i övrigt.
  Tack för trevlig läsning!

  SvaraRadera
 3. Usch ja, fyllefester är inte roliga! Men det är ju tyvärr så det blir på studentbal nuförtiden.

  SvaraRadera
 4. Så tråkigt att behöva ha ångest så länge före. Men jag känner igen mig själv i Elias. Bra.

  SvaraRadera