tisdag 27 februari 2018

Staty + utanför

Statyn står i parken utanför förskolan. Den är äggskalsvit och föreställer en gosse som inte vågar bada. Sockeln utgör en brygga. Barnet böjer på nacken och ser ner i det fiktiva vattnet. Runt överarmarna sitter orangea armkuddar, flythjälpmedel från leksaksaffären för den som är osäker i vatten. Kring en ek en fiktiv bassänglängd bort har konstnären monterat en livboj. Jag tror jag har sett en annan staty av samma konstnär någon gång, ett barn i en skolbänk, där sprickorna i nacken för tankarna till ett krossat ägg.

Det lyser hos Svenssons, kök och vardagsrum finns på övervåningen, entrén i suterängplan. Utanför står två rosa snow-racers, trots att dottern är vuxen och flyttat hemifrån för ett par år sedan. Huset är nog sålt nu. De senaste året har de renoverat. Nytt kök, nya golv. Blommiga tapeter med matchade plåtburkar på hyllorna. De tomma IKEA-kartongerna har legat staplade innanför gallergrindarna på släpkärran. Lundin har sagt att Svenssons ska skiljas. Det är därför huset är till salu. Mannen har träffat en annan. Någon på jobbet. Lundin har hört det från honom, i förtroende.

Jag står där mellan statyn och skilsmässohuset och tänker på hon som valt burkar och tapeter medan han slitit med laminat och insexnycklar och undrar vad det där ängsliga barnet som liknar ett äggskal egentligen väcker för tankar.

2 kommentarer: