torsdag 29 juni 2017

Text inspirerad av bok

Inspirationsmeningen: Allt han ville göra vara resa runt i världen och utforska arkeologiska fynd, är hämtad från Florence Stephens förlorade värld av Ebervall och Samuelsson.

Allt han ville göra vara att resa runt i världen och utforska arkeologiska fynd. Så länge han kunde minnas hade han fascinerats av det forntida. Innan han kunde läsa fick hans pappa läsa böcker avsedda för äldre barn för honom. Sedan läste han dem på egen hand och började läsa böcker för vuxna långt innan han hade åldern inne. Visades TV-program om arkeologi satt han som klistrad vid rutan och förde anteckningar för att inte missa något. Att han skulle bli arkeolog var hans barndomsdröm.

När han kom i tonåren började något fräta på drömmen. Tänk på att du måste jobba i Sverige och ligga på knäna i lera och leta. Arbetsmarknaden är hopplös. Det finns inga pengar till utgrävningar och allt är snart utgrävt ändå, fick han höra. För att vara fri valde han att resa när han slutat gymnasiet och han reste jorden runt för att få vara nära de berömda lämningarna efter forntida civilisationer. Trots protester utbildade han sig till reseledare. Du kan väl inte betala för en utbildning, som inte garanterar dig jobb. De bara utnyttjar dig. Han fick anställning och fick guida Fritidsresors besökare genom turkiska ruinstäder och se dem fotografera rebusen som symboliserade en forntida bordell och hjälpa damer som svimmade av värmen. Trots värmen och turistgrupperna var han fri där uppe på kullen, som reste sig över det omgivande slättlandskapet, omsluten av en av sina älskade fornlämningar.

2 kommentarer:

  1. Att aldrig ge upp sin dröm....

    SvaraRadera
  2. Ja, ibland måste man modifiera sina drömmar lite. Men på ett sätt som ändå går ihop med drömmen.
    Jag ville bli anestesisjuksköterska och jobba utomlands och se världen. Så blev det inte, jag valde bort.
    Istället blev jag både anestesi- och intensivvårdssköterska. Jobbat utomlands har jag bara gjort två gånger, båda gångerna på intensivvårdsavdelningen i Nuuk på Grönland. men jag har rest, mycket. Mer än jag någonsin kunde drömma om.

    SvaraRadera